טיפול בחדר מלח – דברים שחשוב לדעת
בכל תהליך טיפולי, משלים או קונבנציונלי, השלב הראשון שמבצע המטפל הוא למידת המקרה הפרטי ואבחונו. בשנים האחרונות ממעיטים בחשיבות השלב הזה הן הגורמים המקצועיים והן המטופלים. קצב החיים וקוצר הזמן מוביל אותנו לדלג על שלב הלמידה והאבחון ולעבור ישר לטיפול שמבחינתי הוא סטטיסטי. ידוע לכל כי כאשר ישנם שני אנשים הסובלים, לכאורה, מאותה בעיה, הם עשויים להגיב באופן שונה לטיפול זהה שניתן להם.
שיטות הטיפול ברפואה משלימה בכלל וחדר מלח בפרט שמות דגש רב על שלב הלמידה והאבחון של המקרה. כך גם שיטת הטיפול בחדר מלח. כך שלמעשה השהייה בחדר מלח היא ההתערבות הטיפולית ולא הטיפול עצמו.
כאשר בודקים לדוגמא את התהליך שמתקיים בטיפול ברפואה הסינית ניתן לראות כי המטפל מתשאל, בונה פרופיל, לומד ומבין כל מקרה לגופו ורק אז עושה את השימוש במחטי הדיקור או תמצית הצמחים. כך למעשה הוא עושה בכל מפגש ויכול להגיב ולהתחשב בתגובות הפיזיות והרגשיות- מנטליות של המטופל שהשתנו מאז המפגש הקודם.
כיצד, אם כן, מתקיים מהלך הטיפול באמצעות חדר מלח?
ראשית, חייבת להתקיים שיחת ייעוץ ואבחון ראשונה. המטפל לומד את פרטי המקרה, מכין את המטופל (או הוריו) לתגובות האפשריות ומסביר את אופן הפעולה של חדר המלח. מכיוון שמערכת הנשימה מגיבה כל הזמן לגירויים, ומה שנכון לעכשיו יכול להשתנות עוד שעה, השלב הבא יהיה לקיים סדרת טיפולים קצרה (6 טיפולים). בשלב זה אנחנו מתחילים להתערב טיפולית אך עדיין אוספים נתונים ולומדים. אחרי שיחת הייעוץ המטופל/ ההורים מקבלים בשלב הזה הנחיות למעקב. לכל בעייה/ גיל/ תקופה ישנן פרמטרים שונים אחריהם מתבקש המטופל לעקוב.
לאחר 6 טיפולים מתקיימת פגישה נוספת בה אנו "מנתחים" יחד את הנתונים ומשלימים את האבחון בשתי רמות: ברמה הראשונה אנחנו מגבשים הבנה מעמיקה של המקרה בהתאם לתגובות, וברמה המניעתית אנחנו מגבשים מסקנות להמשך הטיפול לטווח ארוך. בשלב זה בונה המטפל את הפרופיל האישי של המטופל. למעשה, מדובר בהבנה של המטפל כיצד נכון להגיב לכל שינוי במצבו של המטופל באמצעות שימוש בחדר מלח או האם יש צורך בהתערבות כלשהיא אחרת (תזונה, דיקור, טיפול בשיטת ipec וכו'). אז יקבל המטופל/ הוריו המלצה על אופן המשך הטיפול.
ישנם מקרים בהם מומלץ להמשיך את התהליך באופן לא רציף ויש לתזמן את הטיפולים ותדירותם בהתאם לאבחנה ולמסקנות שגובשו וכן בהתאם למקור הבעיה, קצב התגובה ואופי התגובה לתהליך הראשוני. כמו כן יש חשיבות לעונה שבה נערך הטיפול.
לכן, כמי שעוסקים בטיפול בבעיות נשימה באמצעות חדר מלח, אנו יודעים כבר שאין מרשם טיפולי אחד לטיפול בבעיה מסוימת. כל מקרה לגופו, כבר אמרתי, שני מטופלים עם אותה בעיה בני אותו גיל ייתכן (ולרוב) יגיבו באופן שונה לאותו הטיפול.
מכאן בעצם נובעת החשיבות הגדולה של המעקב הבייתי אחר התגובות לטיפול. החשיבות היא כה גדולה עד כדי כך שאנחנו ממליצים להורים לתשאל את המבוגר המטפל בילדם (גננת, מטפלת וכו') על תגובת הילד בזמן שהם עצמם לא היו עימו.
לסיכום, הטיפול בבעיות נשימה הוא עניין מורכב מעיקרו. מערכת הנשימה מתמודדת עם "אתגרים" סביבתיים ללא הפסק מרגע הלידה ועד לנשימתנו האחרונה. טיפול בבעיות נשימה בעזרת חדר מלח הינו טיפול נפוץ וידוע ותוצאותיו ניכרות, אך חשוב מאוד להקפיד להתייעץ עם איש מקצוע בתחום ואין צורך להתפשר על טיפול תרופתי כטיפול בלעדי. ניתן לנשום טוב ללא תרופות ולצרוך אותן רק במצבים אקוטיים. לנו יש את הכלים ללוות אתכם ולהשיג יחד את המטרה.